De laatste trends als het gaat om bioscience

onderzoek

Bioscience laboratoria voeren enorm veel soorten evaluaties uit over de werkzaamheid, de veiligheid en de claims van producenten van allerlei producten en middelen. Zo worden er bevestigende tests gedaan voor klanten in de farmaceutische industrie, in de gezondheidszorg, voeding, de cosmeticabranche, persoonlijke verzorgingsproducten, consumentenproducten, en andere gerelateerde productie-industrieën. De laatste jaren is er een enorme toename te zien in de belangstelling voor deze branche. Er bestaan veel verschillende typen bioscience laboratoria met elk hun eigen specialisme. Hierbij kun je denken aan onderzoekslabs op het gebied van biologie, plantkunde, zoölogie, genetica, microbiologie, moleculaire biologie, biofysica en biochemie. Ook het leveren van product zoals een tribometer wordt uitgelicht in deze blog.

Veiligheid

Er zijn vier bioveiligheidsniveaus voor laboratoria waarbij niveau 4 het hoogste (maximale) inperkingsniveau is. Of het nu gaat om het werken met besmettelijke materialen of organismen, de juiste mate van bescherming is van het grootste belang. Onderzoeks of productieactiviteiten voor biologische veiligheidsniveaus zijn gerangschikt van categorie één tot vier en worden geselecteerd op basis van de middelen of organismen waarop het onderzoek of de werkzaamheden worden uitgevoerd. Elk niveau hoger bouwt voort op het vorige niveau en de eisen worden steeds verder aangescherpt. Hoe hoger het niveau, hoe hoger de beperkingen.

Een voorbeeld van voorschriften voor faciliteiten kan bijvoorbeeld een zelfsluitende dubbeldeursluiting bevatten die gescheiden is van de algemeen toegankelijke gangen en ruimtes van het gebouw. Materiaalvereisten bij de bouw zijn bijvoorbeeld ondoordringbare, gemakkelijk te reinigen oppervlakken; insecten- en knaagdierbestrijding; of een totale barrièreafdichting van alle wand-, vloer- en plafonddoorvoeringen. De ventilatie zuigt een luchtstroom aan in het laboratorium vanuit schone ruimtes en zonder recirculatie.

Opleidingen

Studies die je kunt volgen op het gebied van bioscience in Nederland zijn bijvoorbeeld de bèta-disciplines Molecular & Biophysical Life Sciences (MBLS) waarin scheikunde, natuurkunde en farmaceutische wetenschappen centraal staan. De specialismen voor personeel dat werkzaam is in deze branche zijn bijvoorbeeld laboratorium wiskunde, buffering, oplossingen en bereiding, het optimaliseren en bewaken van ruimtes, en het ontwikkelen van nieuwe onderzoeksmethodieken. Meer weten over bijvoorbeeld een X-ray micro CT. Ga dan vooral Googlen, maar wees kritisch op je bronnen.

Leveranciers voor de bioscience

Er komt veel kijken bij het leveren van materialen en producten aan bioscience laboratoria. Het is dan ook belangrijk dat er wordt gewerkt met specialisten op verschillende gebieden. Niet zomaar iedere leverancier mag leveren aan bioscience laboratoria. De criteria voor toelevering aan deze branche behoort dan ook tot de strengste ter wereld. Machines en materialen zoals een bijvoorbeeld een potentiostat of een vacuum tribometer voor deze onderzoekslaboratoria worden wereldwijd geleverd door een bedrijf als ST Instruments, een bedrijf dat aan de hoogste eisen voldoet.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *